perjantai 28. tammikuuta 2011

Huovutustuloksia!

Pari postausta sitten kokeilin konehuovutusta ja nyt sitten tuloksia. Paljon riippuu pesukoneen pesuohjelmasta ja linkouksesta, millanen lopputulos sitten on. Ja tietenkin myös lankamäärästä...SEKÄ lankamerkistä. Esim, Eskimo huovutuslanka ei huopunut kahdella 60 asteen pesukerrallakaan toisiinsa kiinni, vaan langan riekaleita roikkui irtonaisina siellä täällä JA lankaa oli sentään 100 grammaa. Nyt luulen löytäneeni omalle koneelle sopivan lankamäärän, monta kerää onkin mennyt ihan harjoitellessa.


 Ekana on hyvä tehdä raamit langalla , joiden sisään tekee kuvioita, ruutua, raitaa, siksakkia tai sikinsokin. lankojen päälle voi villoilla muotoilla kuvioita. Mielikuvitus on hyvä kaveri tässä vaiheessa. Mustaa Eskimo-huovutuslankaa pohjana, (kannattaa lukea tämä loppuun, sillä yllätyksiä oli luvassa) valkoista hahtuvaista ja punaista sekä viininpunaista muuta huovutusvillaa, joiden nimeä en nyt muista.Tarkastan asian. Vanha lakana käy hyvin alustaksi. Kannattaa taittaa kahtia ja toiselle puoliskolle sitten sommitella työ.
 
Lankojen päälle muovia, itellä oli iso telkkarin päällä ostettaessa tullut muovipussi, jonka leikkasin kahtia pituussuunnassa, siihen päälle lakanan toinen puolikas.

Päästä kieritetään rullalle mahollisimman tiukkaan ja kuminauholla kiinni. Tämän vielä laitoin sukkahousujen lahkeeseen ja päähän solmu. Sitten koneeseen 60 asteen pesuohjelmalle, kannattaa kokeilla 40 asteella ekana ja jos näyttää siltä ettei huovutusta ole tapahtunut halutun verran, laittaa sitten 60 asteelle.Mukaan voi laittaa pikkupyykkiä tai pyyheliina. Ihan normi pyykinpesujauhetta laitoin sekaan. Mäntysuopanestettäkin olen käyttänyt, vaan en osaa sanoa käykö se kaikille koneille.

Tässä tulos!


Niin....se yllätys..nimittäin Eskimo ei ollutkaan huopunut, joten jouduin laittamaan sen 100 gramman lisäksi vielä 50 grammaa Huopanen-lankaa, että langat olisivat huopuneet toisiinsa kiinni. Varulta lisäsin vielä Hahtuvaista sinne sun tänne n. 50 grammaa eri kuvioina.
 Tässä kaulaliinassa käytin pelkästään Huopanen-lankaa n. 50 grammaa.


Tässä pikkukaulaliinassa on Huopanen-lankaa sekä villajämiä.

 Ohjeita on netti tulvillaan, mutta ite ainakin oon sen huomannut, ettei ne sovi omalle koneelle, vaan se paras tulos tulee kokeilemalla eri lankoja eri lankamäärällä. Siihen, kun vielä lisää erilaisia villoja kuvioiksi, niin lopputulos on monesti arvoitus. Kannattaa rohkeasti vaan kokeilla, hukkaan ei mene mikään työ, vaan aina niille löytyy jokin käyttötarkoitus.Esim. niitä voi leikellä pienempiin kuvioihin, kukkasiksi tai muiksi kuvioiksi ja kiinnittää hakaneulalla puseroon, hameeseen, laukkuun, hattuun...mihin vaan. JA vain kokeilemalla löytyy se oikea lankamäärä ja lämpöaste plus muut tekijät. Valmiin työn voi silittää höyryllä pyyheliinan läpi ja vanuttaa venyttää oikeaan muotoon. Toki heti koneesta otettaessakin voi venytellä! Ja nämä ohjeet on ihan mun omia kokeiluja, ammatti-ihmisiltä löytyy varmaan parempia tietoja :)

Kuvien terävyysaste ei varmasti ihan paras mahollinen ole, MUTTA, mä en vaan osaa käyttää tuota Canonia! Sori!
Mukavaa viikonloppua itsekullekkin!


1 kommentti:

  1. Hitsi vie, otin sinulta tämän ohjeen käytäntöön juuri. Novitan Huopanen langalla; katsoin juuri 40asteen pesun tulosta, mutta mielestäni muuta ei ollut tapahtunut kuin että langat olivat hieman lakanaan tarttuneet. Nyt odottelen tulsota miten käy 60 asteessa. :) Kiitos kovasti ohjeesta! Ajattelin itsekin pistää vastaavan ohjeen hääblogiini: http://tahdon672013.blogspot.fi/
    Passaako? :)

    VastaaPoista

Mukavaa, kun kävit! Mikäli jätit kommentin, kiitän siitä :)